Strona główna Aktualności Aktualności: Polska Kolejne certyfikaty produkcji regionalnej przyznane

Reklama

Reklama

21 Sty
Kolejne certyfikaty produkcji regionalnej przyznane
Napisane przez marcin |
Opublikowane w Aktualności: Polska
 
rozmiar czcionki zmniejsz rozmiar czcionki zwiększ rozmiar czcionki
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Jak widać wytwarzanie produktów regionalnych cieszy się niesłabnącym powodzeniem. W ubiegłym roku wydano kolejne 163 świadectwa uprawniające przedsiębiorców do produkcji oryginalnych regionalnych wyrobów.

 

W 2010 roku wojewódzcy inspektorzy JHARS zrealizowali wszystkie Wnioski o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją złożone przez producentów. W konsekwencji, wojewódzcy inspektorzy JHARS przeprowadzili kontrole u producentów 10 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) i wydali łącznie 163 świadectwa jakości potwierdzające zgodność procesu produkcji ze specyfikacją producentom:

- rogala świętomarcińskiego (ChOG) – 108 świadectw jakości,

- oscypka (ChNP) – 23 świadectwa jakości,

- redykołki (ChNP) – 8 świadectw jakości,

- bryndzy podhalańskiej (ChNP) – 7 świadectw jakości,

- wielkopolskiego sera smażonego (ChOG) – 5 świadectw jakości,

- obwarzanka krakowskiego (ChOG) – 4 świadectwa jakości,

- kiełbasy lisieckiej (ChOG) – 3 świadectwa jakości,

- andrutów kaliskich (ChOG) – 2 świadectwa jakości,

- miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich (ChOG) – 2 świadectwa jakości,

- pierekaczewnika (GTS) – 1 świadectwo jakości.

 

Trzy spośród ww. produktów, tj. redykołka, obwarzanek krakowski i kiełbasa lisiecka, skontrolowane zostały po raz pierwszy. Ponadto, w 2010 roku upoważnione jednostki certyfikujące skontrolowały po raz pierwszy i wydały 56 certyfikatów zgodności producentom:

- wiśni nadwiślanki – 28 certyfikatów zgodności,

- truskawki kaszubskiej – 19 certyfikatów zgodności,

- miodu kurpiowskiego – 9 certyfikatów zgodności.

 

W wyniku kontroli przeprowadzonych w 2010 roku wydano łącznie 219 świadectw jakości i certyfikatów zgodności (o 76 więcej niż w 2009 roku). Świadectwo jakości i certyfikat zgodności są dokumentami potwierdzającymi zgodność procesu produkcji danego produktu ze specyfikacją. Dokumenty te wydawane są odpowiednio przez wojewódzkiego inspektora JHARS lub upoważnioną jednostkę certyfikującą i stanowią dowody na to, że produkt był kontrolowany i spełnia wymagania specyfikacji. Uprawniają one producentów do używania:

- nazwy zarejestrowanej jako ChNP/ChOG,

- sformułowań: chroniona nazwa pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS),

- symboli ChNP, ChOG lub GTS.

Polska przesłała do Komisji Europejskiej łącznie 36 wniosków o rejestrację nazw jako ChNP, ChOG lub GTS, z czego 23 nazwy zostały zarejestrowane (wg stanu na dzień 31 grudnia 2010 roku):

- 1 nazwa w 2007 roku,

- 7 nazw w 2008 roku,

- 7 nazw w 2009 roku,

- 8 nazw w 2010 roku.

 

Źródło: ijhar-s.gov.pl


Pokrewne etykiety

Dodaj komentarz