Strona główna Aktualności Aktualności: Polska Komunikaty Niedługo nowe oświadczenia

Reklama

Reklama

26 Sty
Niedługo nowe oświadczenia
Napisała AgroMY |
Opublikowane w Komunikaty
 
rozmiar czcionki zmniejsz rozmiar czcionki zwiększ rozmiar czcionki
Oceń ten artykuł
(1 Głosuj)

W dniu 5 grudnia 2011 r. na posiedzeniu Stałego Komitetu ds. Łańcucha żywnościowego i Zdrowia Zwierząt (SCOFACH) został pozytywnie zaopiniowany projekt rozporządzenia ustanawiającego wykaz dozwolonych oświadczeń zdrowotnych z art. 13.1 rozporządzenia 1924/2006.


W kolejnym etapie projekt zostanie przekazany do PR i Rady UE. Instytucje te, zgodnie z procedurą mają 3 miesiące na zgłoszenie ewentualnego sprzeciwu. Artykuł 13.1 rozporządzenia 1924/2006 odnosi się do oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności innych niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.

Wykaz nowych oświadczeń powstał po zasięgnięciu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa śywności (EFSA), który stwierdził, że na podstawie złożonych danych naukowych wykazano związek pomiędzy kategorią żywności, daną żywnością lub jednym z jej składników a deklarowanym efektem.

Wśród pozytywnie ocenionych oświadczeń znajdują się m.in. takie komunikaty:
- Kwas alfa-linolenowy ALA (omega-3, występujący w znaczącej ilości w oleju rzepakowym, 10-krotnie wyższej niż w oliwie) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
- EPA i DHA (długołańcuchowe kwasy omega-3 powstające z ALA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca,
- DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i prawidłowego widzenia,
- Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi),
- Sterole roślinne/stanole roślinne (występujące m.in. w oleju rzepakowym) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
-Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Celem obecnych prac jest zapewnienie konsumentom wysokiego poziomu ochrony, broniąc ich przed oświadczeniami nie mającymi odpowiedniego uzasadnienia naukowego, oświadczeń wyolbrzymionych i nieprawdziwych. Rozporządzenie ma pomagać konsumentom w dokonywaniu odpowiednich wyborów dzięki otrzymywaniu właściwych informacji o produktach, które kupują.

 

 


Źródło: PSPO, „OilExpress" Agnieszka Słodowa 


Pokrewne etykiety

Dodaj komentarz