Strona główna Aktualności Aktualności: Polska Otwarcie targów Zielony Tydzień po polsku

Reklama

Reklama

21 Sty
Otwarcie targów Zielony Tydzień po polsku
Napisane przez marcin |
Opublikowane w Aktualności: Polska
 
rozmiar czcionki zmniejsz rozmiar czcionki zwiększ rozmiar czcionki
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Zielony Tydzień należy do jednych z największych na świecie imprez tego typu. Polska pełni w tym roku prestiżową rolę Kraju Partnerskiego. Nasze wystąpienie odbywa się pod hasłem „Polska …schmeckt!” – Polska smakuje.

 

W czwartek wieczorem w Berlinie zainaugurowano międzynarodowe targi rolno-spożywcze Zielony Tydzień. To już ich 76 edycja. Ceremonia otwarcia przebiegała w prawdziwie polskiej atmosferze. Specjalnie przygotowany na tę okazję program artystyczny, zatytułowany „Rock Loves Chopin”, zabrał wszystkich gości w niezwykłą podróż śladami muzycznego geniusza naszego wielkiego kompozytora. Dzieła Fryderyka Chopina były prezentowane przez najlepszych polskich muzyków w niespotykanych interpretacjach, od klasycznych do rockowych.

 

Minister Marek Sawicki podziękował za zaproszenie Polski do sprawowania funkcji partnerskiej na tegorocznych targach. Podkreślił, że dla nas to zaszczyt, a dla wszystkich gości możliwość lepszego poznania naszych wysokiej jakości produktów spożywczych. Minister zaprosił do kulinarnej podróży po polskich stoiskach, gdzie prezentowany jest szeroki wachlarz najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych, znanych i cenionych przez konsumentów nie tylko w naszym kraju. - Prognozy wskazują, że w perspektywie 20–30 lat znacząco wzrośnie zapotrzebowanie na żywność. Przyszłość rolnictwa europejskiego będzie zależała w głównej mierze od kształtu Wspólnej Polityki Rolnej. Dziś jest dobry moment abyśmy szukali najlepszych rozwiązań. Nowa Wspólna Polityka Rolna musi być prosta, przejrzysta i pozbawiona historycznych zaszłości. Konieczna jest rzeczywista, a nie pozorna reforma. Wspólna Polityka Rolna musi zapewnić modernizację i restrukturyzację rolnictwa Unii Europejskiej i poprawę jego konkurencyjności na rynku międzynarodowym w dobie postępującej liberalizacji – podkreślił minister. Zwrócił się także z apelem o wspólnie odejście od myślenia w kategoriach poszczególnych państw i traktowanie rolnictwa europejskiego, jako całości. - Rolnictwo europejskie ma zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe pół miliardowej rzeszy naszych konsumentów, a także chronić środowisko – podkreślił Sawicki.

 

Otwierając targi minister Ilse Aigner podziękowała za to, że Polska już od 25 lat bierze udział w targach Zielony Tydzień. - Polska jest dziś mocno zakorzeniona w centrum Europy. Cieszę się na dobrą współpracę między naszymi krajami podczas polskiej Prezydencji – podkreśliła gospodyni targów i dodała, że Grune Woche to początek roku dla rolnictwa. Stwierdziła jednak, że niestety rozpoczął się on skandalem dioksynowym. - Był to wielki cios dla rolników i konsumentów. Przez stratę zaufania i wstrzemięźliwość konsumentów kryzys ten dotknął producentów rolnych i przetwórców. To zdarzenie kryminalne i należy ukarać winnych – powiedziała szefowa niemieckiego resortu rolnictwa. - Trzeba jednak pamiętać, że jakość ma swoją cenę. Wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego muszą ponosić odpowiedzialność za to co robią – podkreśliła minister Aigner.

 

Natomiast odnosząc się do przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej Aigner stwierdziła, że Niemcy chcą, aby rolnictwo rozwijało się w zgodzie z przyrodą. Już teraz produkują dbając o ochronę środowiska. Od 2013 roku będą mieć też dopłaty powierzchniowe. - Jesteśmy otwarci na nowe wyzwania. Państwa Zachodnie mogą zrzec się części środków na korzyść państw Europy Wschodniej. Nie można jednak ujednolicać całej Europy, bo jest ona bardzo zróżnicowana, ale chcemy zbliżać się do tego krok po kroku – powiedziała Pani Minister. Opowiedziała się także za wprowadzeniem regionalnych marek produktów, gdyż są one wg niej rozpoznawalne i kojarzą się z konkretnym regionem.

 

Ceremonia, tradycyjne zakończyła się bankietem wydanym w tym roku przez Polskę. Wielkie zainteresowanie wzbudziły polskie specjały regionalne i tradycyjne. Nie zabrakło staropolskiego chleba, wędlin i serów oraz tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Kilka godzin wcześniej odbyła się konferencja prasowa ministra rolnictwa Kraju Partnerskiego. Ministrowi Markowi Sawickiemu towarzyszył ambasador Marek Prawda oraz prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzej Byrt.

 

Minister omówił także znaczenie gospodarki żywnościowej dla Polski. - Rolnictwo zawsze stanowiło ważny sektor polskiej gospodarki. Nasze rolnictwo jest jednym z najlepszych w Europie. Zajmujemy 1. miejsce w UE w produkcji owoców miękkich, ziemniaków i owsa, 2. miejsce w uprawie żyta i produkcji jabłek, 3. miejsce w uprawie rzepaku i buraków cukrowych, 4. miejsce w produkcji mięsa i mleka. – powiedział minister. Przedstawił wyniki handlu produktami rolno-spożywczymi pomiędzy Polską, Niemcami i całą Unią Europejską. - Niemcy są naszym największym partnerem handlowym. Eksport do Niemiec stanowił 22,2 proc. wartości polskiego eksportu rolno-spożywczego. Sprzedajemy na ten rynek wiele produktów. Najważniejsze z nich pod względem wartości to: ryby i przetwory z ryb, mięso i wędliny, wyroby piekarnicze, owoce i soki, oleje roślinne, a także wyroby czekoladowe – podkreślił minister.

 

W 2010 roku saldo w handlu artykułami rolno-spożywczymi osiągnęło poziom plus 2,5 mld euro. Dowodem uznania i potwierdzenia wyjątkowości naszych produktów spożywczych jest fakt, że Polska zarejestrowała już 23 produkty w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Na rejestrację w Komisji Europejskiej czeka 13 kolejnych polskich wniosków. Inną sferą, coraz ważniejszą w polskim sektorze rolno-spożywczym, jest rolnictwo ekologiczne. Produkcja ekologiczna kierowana jest do rosnącej z roku na rok grupy konsumentów poszukujących produktów o najwyższej jakości, wytworzonych w szczególnych warunkach, przyczyniających się do istotnego ograniczenia negatywnego wpływu produkcji na środowisko. Dzięki zaangażowaniu wielu środowisk, ale także środków pomocowych pochodzących zarówno z budżetu krajowego jak i budżetu UE, udało się doprowadzić do znaczącego rozwoju sektora produkcji ekologicznej. Polska wchodziła do Unii w 2004 r. mając niespełna 4 tys. certyfikowanych producentów ekologicznych, a na koniec 2010 r. było ich już ok. 20 tys.

 

Warto także zauważyć, że w Polsce, poza grupą certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, funkcjonuje bardzo wiele gospodarstw niewielkich, w których nie stosuje się intensywnej gospodarki opartej na przemysłowej technologii i intensywnej chemizacji. To także ma wpływ na jakość polskiej żywności.

 

Źródło: minrol.gov.pl


Pokrewne etykiety

Dodaj komentarz