Strona główna Aktualności Aktualności: Polska Piknik ?Poznaj Dobrą Żywność

Reklama

Reklama

21 Paz
Piknik ?Poznaj Dobrą Żywność
Napisał Administrator |
Opublikowane w Aktualności: Polska
 
rozmiar czcionki zmniejsz rozmiar czcionki zwiększ rozmiar czcionki
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

?Spotykamy się tradycyjnie na Pikniku ?Poznaj Dobrą Żywność?. Już po raz piąty pod tą nazwą, a po raz drugi w gościnnych ogrodach rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego profesora Alojzego Szymańskiego ? powiedział minister Marek Sawicki otwierając oficjalnie dzisiejszą imprezę i podkreślił, że bardzo się cieszy ?iż w takiej scenerii około100 firm z 600 produktami może wystawiać się w stolicy, a mieszkańcy Warszawy mogą nawiązać bezpośredni kontakt z producentami?.

Szef resortu rolnictwa poinformował, że tegoroczne spotkanie ma nowy element w postaci mini wystawy zwierząt, na której znajdują się kózki, krówka, gęsi, kaczki i prosiaczki.

?O polskiej, dobrej żywności nie trzeba mówić, trzeba ją jeść i smakować. W odróżnieniu od innej ma ona jeszcze swój niepowtarzalny smak, zapach i tradycyjny wygląd? ? podkreślił minister i dodał, że podczas dzisiejszego spotkania wspólnie z Caritas zbierane są pieniądze na pomoc dla powodzian.

 

Jego Magnificencja Rektor SGGW podziękował ministrowi za to, że promocja wspaniałej polskiej żywności odbywa się właśnie tutaj, na terenach największej w Polsce uczelni rolniczej.

 

Uczestniczący w ceremonii otwarcia wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak wyraził przekonanie, że polska, wspaniała żywność będzie dalej zdobywała światowe rynki, bo jest wyjątkowa, na poparcie czego przytoczył słowa zagranicznego dziennikarza ? ?Polska to taki kraj, gdzie jajko smakuje, jak jajko, a szynka, jak szynka?.

 

Po uroczystym otwarciu minister Marek Sawicki i jego goście zwiedzili stoiska wystawowe.

 

Piękna pogoda sprawiła, że liczne rzesze warszawiaków tłumnie stawiły się na imprezie. Było wiele rodzin z małymi dziećmi, dla których przygotowane były specjalne miejsca do zabawy.

 

W atmosferze tradycyjnego pikniku odbywały się występy zespołów artystycznych oraz pokazy kulinarne. Miedzy innymi polskie potrawy przyrządzały żony ambasadorów akredytowanych w Polsce.

 

Odbył się także pokaz kulinarny w wykonaniu dzieci, które przygotowywały smaczne i apetyczne kanapki.

 

Źródło: www.minrol.gov.pl

Dodaj komentarz