Wydrukuj tę stronę
środa, 16 luty 2011 10:04

Sawicki: powinniśmy wprowadzić system kontroli cen i marż

Napisała
Oceń ten artykuł
(2 głosów)

Produkty spożywcze w Polsce są tańsze niż w innych krajach zachodniej Europy, ale biorąc pod uwagę wysokość zarobków Polaków, są relatywnie droższe. Dużo droższe. A powodem tego są głównie zbyt wysokie marże, które narzucają pośrednicy i handlowcy – wyjaśnił minister rolnictwa, Marek Sawicki.

 

 

Żywność w Polsce jest stosunkowo tania w porównaniu z innymi krajami zachodniej Europy, ale różnica polega na tym, że w Polsce są niższe zarobki. W związku z tym, realnie, ceny są zbyt wysokie. Co jest tego powodem? Minister wskazuje, że odpowiedzialni za to są głównie pośrednicy, firmy handlowe i dystrybutorzy, którzy narzucają wysokie marże. - Przyczyniają się do tego m.in. pośrednicy, dystrybutorzy i firmy handlowe, narzucający na produkty żywnościowe wysokie marże lub pobierający dodatkowe opłaty. Handlowcy zarabiają na sprzedaży żywności dużo więcej niż jej producenci, którzy często nie dostają godziwej zapłaty za swoje towary – powiedział dla Pulsu Biznesu minister Marek Sawicki. Minister dodaje, że to nie tylko polski problem, ponieważ dostrzegła go także Komisja Europejska, powołując Komitet Wysokiego Szczebla do zbadania łańcucha żywnościowego pod kątem cen i marż.

 

Czy jest jakiś sposób na uregulowanie cen żywności? Minister Sawicki powołuje się na rozwiązania w innych krajach, szczególnie we Francji. - Pozycja handlu stała się w UE tak silna, że dbając o dobro konsumentów oraz producentów, w wielu krajach tworzy się różne instrumenty mające zagwarantować uczciwy poziom cen. Na przykład we Francji działa stałe obserwatorium cen i marż. Podobny system monitoringu warto stworzyć także w Polsce, a ponadto wdrożyć również kodeks dobrych praktyk handlowych – powiedział dla Pulsu Biznesu minister Marek Sawicki.

 

Źródło: Puls Biznesu

 

AgroMY

Najnowsze od AgroMY

Artykuły powiązane