Szef resortu rolnictwa poinformował, że tegoroczne spotkanie ma nowy element w postaci mini wystawy zwierząt, na której znajdują się kózki, krówka, gęsi, kaczki i prosiaczki.
?O polskiej, dobrej żywności nie trzeba mówić, trzeba ją jeść i smakować. W odróżnieniu od innej ma ona jeszcze swój niepowtarzalny smak, zapach i tradycyjny wygląd? ? podkreślił minister i dodał, że podczas dzisiejszego spotkania wspólnie z Caritas zbierane są pieniądze na pomoc dla powodzian.
Jego Magnificencja Rektor SGGW podziękował ministrowi za to, że promocja wspaniałej polskiej żywności odbywa się właśnie tutaj, na terenach największej w Polsce uczelni rolniczej.
Uczestniczący w ceremonii otwarcia wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak wyraził przekonanie, że polska, wspaniała żywność będzie dalej zdobywała światowe rynki, bo jest wyjątkowa, na poparcie czego przytoczył słowa zagranicznego dziennikarza ? ?Polska to taki kraj, gdzie jajko smakuje, jak jajko, a szynka, jak szynka?.
Po uroczystym otwarciu minister Marek Sawicki i jego goście zwiedzili stoiska wystawowe.
Piękna pogoda sprawiła, że liczne rzesze warszawiaków tłumnie stawiły się na imprezie. Było wiele rodzin z małymi dziećmi, dla których przygotowane były specjalne miejsca do zabawy.
W atmosferze tradycyjnego pikniku odbywały się występy zespołów artystycznych oraz pokazy kulinarne. Miedzy innymi polskie potrawy przyrządzały żony ambasadorów akredytowanych w Polsce.
Odbył się także pokaz kulinarny w wykonaniu dzieci, które przygotowywały smaczne i apetyczne kanapki.
Źródło: www.minrol.gov.pl