Wydrukuj tę stronę
niedziela, 30 styczeń 2011 20:48

Ciąg dalszy walki o polską wieprzowinę

Napisane przez
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Walka o sprzedaż polskiego mięsa wieprzowego i niższe ceny pasz trwa. Hodowcy są zaniepokojeni cenami trzody i niskim pułapem opłacalności. Minister Sawicki starał się uspokoić przybyłych na spotkanie producentów i hodowców.

 

Minister Marek Sawicki spotkał się 27 stycznia br. z przedstawicielami branży mięsnej. W spotkaniu, zorganizowanym z inicjatywy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, uczestniczyli przedstawiciele rolniczych związków zawodowych i branżowych, Izb rolniczych oraz producentów i przetwórców.

 

Hodowcy wyrazili swoje zaniepokojenie obecną sytuacją i cenami na rynku trzody. Zwrócili uwagę na to, że sprawa ma dwukierunkowy charakter. Z jednej strony wysokie ceny zbóż i pasz, a z drugiej niskie ceny żywca. Poruszona została również kwestia afery dioksynowej, która dodatkowo wpłynęła na sytuację branży mięsnej. Minister uspokoił, że obecny kryzys na rynku mięsa wieprzowego nie ma takiej skali jak w roku 2007 i nie wpływa w znaczącym stopniu na spadek konsumpcji.

 

Nawiązując do podjętych działań, zmierzających do polepszenia sytuacji na rynku trzody chlewnej, minister powiedział: Już w listopadzie uruchomiliśmy sprzedaż zbóż z zapasów interwencyjnych, w celu złagodzenia sytuacji na rynku paszowym. W tym tygodniu na forum unijnym zapadła decyzja o uruchomieniu wsparcia rynku wieprzowiny w postaci dopłat do prywatnego przechowywania. Rozporządzenie zostanie opublikowane najprawdopodobniej 29 stycznia br., a wnioski będzie można składać od 1 lutego br.

 

Zobowiązano się do kolejnych spotkań, celem wypracowania mechanizmów współpracy pionowej. Minister wyraził też chęć ściślejszej współpracy z branżą mięsną, w celu wypracowania mechanizmów skutecznej i zintegrowanej promocji polskich produktów poza granicami kraju.

 

Źródło: minrol.gov.pl

marcin

Najnowsze od marcin

Artykuły powiązane