Strona główna Produkcja Produkcja roślinna Koniec ściemy na sokach!

Reklama

Reklama

15 Gru
Koniec ściemy na sokach!
Napisała AgroMY |
Opublikowane w Produkcja roślinna
 
rozmiar czcionki zmniejsz rozmiar czcionki zwiększ rozmiar czcionki
Oceń ten artykuł
(1 Głosuj)

W środę Parlament Europejski zaakceptował nowe, przyjazne konsumentom zasady oznakowania owocowych soków i nektarów. Oznakowanie ma uniemożliwić używanie potencjalnie mylących nazw soków mieszanych oraz informacji o braku cukru.


Parlament zatwierdził aktualizację obecnego prawa z 2001 roku, 585 glosami za, 33 glosami przeciw, przy jednym wstrzymaniu się od głosu. Sprawozdawca Andrés Perelló Rodriguez (S&D, ES) powiedział: "Naszym priorytetem było dostarczenie konsumentom adekwatnej informacji, żeby wiedzieli, co kupują. Parlament odegrał kluczową rolę, zakazując dodawania cukru do produktów sprzedawanych, jako soki i określając obecność cukru i innych substancji słodzących w podobnych napojach".

Soki mieszane
Mieszanka dwóch różnych soków, będzie musiała mieć w przyszłości nazwę, odzwierciedlającą zawartość, uzgodnili posłowie. Na przykład, połączenie dziewięćdziesięciu procent soku jabłkowego z dziesięcioma procentami soku truskawkowego, będzie musiało nosić nazwę: "sok jabłkowo - truskawkowy", podczas gdy dziś możliwa jest nazwa: "sok truskawkowy". Nazwa handlowa "sok wieloowocowy" będzie mogła zostać użyta w przypadku zmieszania trzech lub więcej owocowych soków.

Cukier i inne substancje słodzące
Posłowie zdają sobie sprawę, że konsumenci, szczególnie diabetycy, rodzice oraz osoby na diecie, chcą jasnego oznakowania różnicy między sokiem a nektarem, oraz obecności wszelkich substancji słodzących.

W przyszłości, soki owocowe, z definicji nie będą zawierały cukru ani substancji słodzących. Nektary, zrobione z miazgi owocowej i wody, będą mogły zawierać cukier oraz substancje słodzące. Etykiety "bez dodatku cukru", będą musiały zniknąć z nektarów zawierających sztuczne substancje słodzące, takie jak sacharyna, aby nie wprowadzać konsumentów w błąd.

Sok pomarańczowy bez domieszki
Wiele produktów, takich jak "sok pomarańczowy" zawiera do 10% soku z mandarynki, poprawiającego kolor i smak. Jest to częsta praktyka zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i w Brazylii, które to kraje mają spory udział w rynku europejskim. Dla zachowania równych szans, zarówno importowane, jak i europejskie soki pomarańczowe nie będą mogły zawierać domieszek lub będą musiały uwzględniać mandarynkę w nazwie produktu.

Kolejne kroki
Powyższe zasady zostały ustalone podczas rozmów nieformalnych Parlamentu i Rady, teraz potrzebują formalnego potwierdzenia przez Rade, aby mogły stać się prawem. Wszystkie produkty wprowadzone na rynek zanim to nastąpi, będą mogły pozostać w sprzedaży na kolejne trzy lata. Państwa członkowskie będą miały 18 miesięcy na dostosowanie swojego prawa.

 


Źródło: © Unia Europejska, europarl.europa.eu, Parlament Europejski (grudzień 2011) 


Pokrewne etykiety
1 komentarz
  • Odpowiedz asia czwartek, 15 grudnia 2011 10:01 Umieszczone przez: asia

    I bardzo dobrze!! Wreszcie ktoś się tym zajął. Uważam, że jeszcze powinno być zakazane produkowanie wyrobów mięsnych z MOM! Żarcie w puszkach dla kotów ma nierzadko ma lepszy skład niż większość pasztetów drobiowych! To jawne oszukiwanie konsumentów.

    Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Dodaj komentarz