czwartek, 16 grudzień 2010 00:00

Wołowina drożeje i dalej będzie drożeć

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Ceny mięsa wołowego w ostatnim czasie nieznacznie, ale jednak, poszły w górę. Spowodowane jest to między innymi nadal wysokimi cenami zbóż paszowych.
Pomimo rosnącej ceny, zapotrzebowanie na wołowinę z polskich hodowli rośnie, szczególnie zainteresowanie jest ze strony zagranicznych kontrahentów. Produkowane przez Polskę mięso wołowe jest wysokiej jakości, głównie z uwagi na metody chowu cechujące się użyciem naturalnych środków i brak nacisku na produkcję masową. Tę jakość zauważają i doceniają zagraniczni odbiorcy.
Warto zwrócić także uwagę na to, że ceny wołowiny nie tylko w naszym kraju rosną. Amerykańscy eksperci szacują, że w drugiej połowie roku 2011 ceny wołowiny w dalszym ciągu będą nieznacznie rosnąć. Zastrzegają jednak, że wzrost ten będzie o tyle słaby, o ile wysoka będzie podaż mięsa. Dodają także, że światowy import może wzrosnąć i to w granicach 3-7 proc. Szacuje się, że popyt na to mięso w takich krajach jak Korea Płd. czy Wietnam będzie o połowę wyższy niż w roku 2006. Niemniejszy poziom konsumpcji wołowiny ma być także w innych krajach jak: Brazylia, Egipt czy Iran. W obliczu tego rosnącego zapotrzebowania, najprawdopodobniej spadnie ilość eksportowanego mięsa wołowego z USA z powodu znacznego spadku pogłowia bydła w tym kraju i mniejszej opłacalności jego sprzedaży
Więcej w tej kategorii: « Budujmy zapasy cukru Unia walutowa »

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.