Eksperci przewidują, że przerób rzepaku w sezonie 2010/2011 będzie niższy niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Przerób ten ma zmniejszyć się o ok. 4 proc. Co jest tego powodem? Głównie zmniejszona podaż (spowodowana małymi zbiorami) oraz problemy z importem od głównego dostawcy, czyli Ukrainy. - Spadek przerobu będzie większy w drugiej połowie bieżącego sezonu czyli od stycznia do czerwca br. Dotyczy zwłaszcza Niemiec, gdzie pojawia się problem stosowania zrównoważonych kryteriów dla biopaliw - informuje FAMMU/FAPA.
Zapasy początkowe rzepaku w sezonie 2010/2011 były już o 1,3 proc. niższe niż w latach poprzednich, a produkcja spadła z 21,76 ( w sezonie 2009/2010) do 20,61 planowego w sezonie 2010/2011. O 3,2 proc. spadł także popyt na rzepak.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Oil World