Ogólnym celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej jaj w zakresie zgodności z wymaganiami obligatoryjnych przepisów UE i krajowych.
Wszystkie skontrolowane partie jaj spełniały wymagania w zakresie parametrów organoleptycznych określone w przepisach UE.
Złe oznakowanie dat ważności
Stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości dotyczyły głównie oznakowania jaj w opakowaniach jednostkowych. Nieprawidłowo oznakowana była co trzecia skontrolowana partia. Nieprawidłowości te wprowadzały konsumenta w błąd co do trwałości oferowanych jaj, poprzez podanie nieczytelnej lub niewłaściwej daty minimalnej trwałości (wydłużonej o 2 do 15 dni). Stwierdzono także nieprawidłowości w zakresie znakowania jaj kodem producenta (nieczytelny nadruk, rozmazany tusz) w jednej partii.
Jak ta kura była chowana?
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie znakowania opakowań transportowych oraz opakowań jednostkowych informacjami dotyczącymi, m.in. metody chowu kur, kodu zakładu pakowania, klasy jakości jaj, klasy wagowej, warunków przechowywania.
Na tym nie koniec kontroli
W związku z nieprawidłowościami, które wystąpiły w zakresie jakości handlowej jaj, wskazana jest dalsza kontrola w celu sprawdzenia poprawności stosowania wymagań obowiązujących przepisów, głównie w zakresie znakowania.
Źródło: ijhar-s.gov.pl Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (październik 2011