Według prognoz jej ekspertów w bieżącym roku na świecie zostanie wyprodukowane 101 mln t mięsa drobiowego. Jednocześnie szacują, że w ubiegłym roku produkcja wyniosła 98 mln ton. Oznacza to dosyć duży wzrost o 3,1%. Dla porównania produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć o 0,9% (do 110 mln t), a produkcja wołowiny spaść o 0,5% (do 65 mln t). Gdyby wyobrazić sobie hipotetyczną sytuację, że w kolejnych latach utrzyma się dokładnie taka sama dynamika produkcji wszystkich gatunków mięsa, to już w 2015 r. światowa produkcja mięsa drobiowego przewyższyłaby produkcję wieprzowiny.
Większość planowanego na ten rok wzrostu produkcji przypadać będzie na kraje rozwijające się. Produkcja ma urosnąć w nich o 3,7% w porównaniu ze wzrostem o 2,1% w krajach rozwiniętych. W rezultacie ich udział w globalnej produkcji zwiększy się z 58% w roku ubiegłym do 60% w roku bieżącym.
Źródło: analizy.bgz.pl Bank BGŻ AgroMonitor Nr 215– 7 listopada 2011