W związku z epidemią zatruć pokarmowych spowodowanych bakterią E.coli, które wystąpiły w Niemczech, polscy rolnicy ponoszą dziś konsekwencje upowszechniania niesprawdzonych do końca informacji i niesłusznego obciążania producentów warzyw winą za zaistniałą sytuację – apeluje prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych, Wiktor Szmulewicz.
Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz apeluje do konsumentów: „Informacje podane przed ustaleniem skąd pochodzi źródło zakażeń spowodowały panikę, a przez to rolnicy ponieśli określone straty materialne nie mogąc sprzedać wyprodukowanego towaru. Apelujemy do konsumentów o rozwagę, przestrzeganie wszelkich zasad higieny przy spożywaniu artykułów żywnościowych, co powinno zabezpieczyć przed zarażeniem tą groźną bakterią. Jesteśmy przekonani, że warzywa wyprodukowane w Polsce są wysokiej jakości i spożywanie ich z zachowaniem podstawowych wymogów higieny jest bezpieczne. Apelujemy o nieuleganie panice tworzonej wokół tej sytuacji przy braku jednoznacznego określenia źródła infekcji."
Źródło: krir.pl Krajowa Rada Izb Rolniczych (czerwiec 2011)
Najnowsze od AgroMY
Skomentuj
Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.