poniedziałek, 24 październik 2011 12:08

Jakie jest polskie dziedzictwo kulinarne?

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

19 października br. Centralna Biblioteka Rolnicza imienia Michała Oczapowskiego w Warszawie była miejscem konferencji "Polskie dziedzictwo kulinarne w dobie nowoczesnej produkcji i przetwarzania żywności". Otworzył ją dyrektor Centralnej Biblioteki Rolniczej Ryszard Miazek. Następnie uczestnicy konferencji wysłuchali kilku wykładów naukowców i przedstawicieli firm poświęconych między innymi promocji, produkcji tradycyjnych i regionalnych wyrobów.


Mówiono o szansach, rozwoju firm , które produkują żywność opartą na tradycyjnych recepturach. Podczas konferencji w wielu wystąpieniach podkreślano, że wzrasta zainteresowanie konsumentów zdrową , tradycyjna żywnością. Klienci poszukują również wyrobów i specjałów regionalnych. To szansa rozwoju dla małych firm i zakładów przetwórczych, które produkują tradycyjnym metodami chleb, wędliny, przetwory warzywne.

Podkreślano również, że targi takiej żywności cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów.

Konferencji towarzyszył kiermasz książek o tematyce rolniczej i naukach pokrewnych. Swoje stoisko miała również Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Naszych ekspertów pytano głównie o działania PROW 2007-2013. Dużym powodzeniem cieszyły się drobne upominki i gadżety z logo naszej Agencji.

 


Źródło: arimr.gov.pl Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (październik 2011) 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.