Mówiono o szansach, rozwoju firm , które produkują żywność opartą na tradycyjnych recepturach. Podczas konferencji w wielu wystąpieniach podkreślano, że wzrasta zainteresowanie konsumentów zdrową , tradycyjna żywnością. Klienci poszukują również wyrobów i specjałów regionalnych. To szansa rozwoju dla małych firm i zakładów przetwórczych, które produkują tradycyjnym metodami chleb, wędliny, przetwory warzywne.
Podkreślano również, że targi takiej żywności cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów.
Konferencji towarzyszył kiermasz książek o tematyce rolniczej i naukach pokrewnych. Swoje stoisko miała również Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Naszych ekspertów pytano głównie o działania PROW 2007-2013. Dużym powodzeniem cieszyły się drobne upominki i gadżety z logo naszej Agencji.
Źródło: arimr.gov.pl Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (październik 2011)