poniedziałek, 11 kwiecień 2011 09:34

5 firm chce budować ubojnię w Algierii

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Pięć zagranicznych firm odpowiedziało na przetarg dotyczący budowy w Algierii trzech wielkich kompleksów rzeźniczych, jak donosi prasa algierska powołując się na informacje uzyskane do firmy Alviar (Algérienne des viandes), filii państwowego koncernu SGP Proda (Société de gestion des participations des productions animales).


Oferenci złożyli łącznie 10 ofert będących obecnie przedmiotem analizy przez komisję przetargową firmy Alviar, która do końca kwietnia powinna wyłonić zwycięzców, powiedział APS - algierskiej agencji prasowej - szef firmy Alviar Sami Ben M'hidi.

Chętni na budowę rzeźni
Cztery firmy pochodzące z czterech różnych krajów Hiszpanii, Portugalii, Polski i Korei Południowej były jednymi z pośród 85 firm algierskich i zagranicznych, które wykupiły zeszyt przetargowy we wrześniu ubiegłego roku. Przedmiotem przetargu stworzenie przestrzeni pozwalającej magazynować rocznie 40.800 ton mięsa, 28.800 mięsa owczego i 12.000 ton mięsa wołowego w trzech różnych miejscowościach Boukteb (El-Bayadh), Hassi Bahbah (Djelfa) i Aïn M'lila. Każdy z czterech kompleksów będzie posiadał pełną ubojnię zarówno dla owiec jak i bydła, własne chłodnie, tunele do zamrażania, sale rozbioru mięsa, pełen łańcuch produkcyjny oraz budynki pomocnicze. W Algierii konsumuje się rocznie 380 tys. ton mięsa czerwonego, z czego od 30 tys. do 50 tys. ton pochodzi z importu.

Ubojnia ma kosztować 3,5 mld dinarów algierskich
Oferenci przekazali dwie oferty na kompleks w Aïn M'lila, trzy oferty na realizację w Boukteb i pięć w Hassi Bahbah. Ogłaszający przetarg wymagał od oferentów potwierdzonego doświadczenia przy budowie minimum dwóch rzeźni. Wybrane firmy mają również obowiązek wybrać z pośród listy algierskiego partnera do wspólnej realizacji projektu. Spodziewany łączny koszt budowy trzech rzeźni, które powinny zostać uruchomione w 2014 roku wyniesie 3,5 miliarda dinarów algierskich tj. ponad 35 mln. euro. Nowe zakłady powinny uregulować sytuację wśród lokalnych dostawców i hodowców oraz zapewnić regularne dostawy produktów mięsnych w Algierii wykorzystując trzy „centrale mięsne" na północy kraju w miastach Skikda na wschodzie, w Mostaganem na zachodzie i jednej położonej w centrum. Mają zagospodarować surowiec z Wyżyny Szottów, przygotować, opakować i dostarczyć do konsumenta.

Realizacja trzech rzeźni stanowi część większego programu inwestycyjnego o wartości 21 mld DA realizowanego przez SGP Proda w najbliższych czterech latach, mającego na celu regulację krajowego rynku mięsa czerwonego. Nie licząc ww. trzech rzeźni program zakłada odnowę 21 chłodni (zatrzymanych z przyczyn technicznych), dostosowanie do obowiązujących norm ośmiu gospodarstw hodowlanych należących do Proda w regionie Oranu, Algieru i Béjaïa. Na całą inwestycję (21 mld DA) składa się z 19 mld DA jako finansowanie uzyskane w lokalnych bankach przy preferencyjnym 1 proc. kredycie i 2.2 mld DA przeznaczone z budżetu państwa.

Źródło: alger.trade.gov.pl

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.