wtorek, 25 październik 2011 13:32

Tajna lista składników...

Napisała
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Sprawdzono jakość handlową wyrobów z grupy Premium, tj. wędzonek, kiełbas suszonych i podsuszanych oraz produktów posiadających przyznane znaki jakości, nagrody lub wyróżnienia itp.,


Chodzi o takie znaki jak znak PDŻ, wyróżnienia, np.: Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym i Hit roku, wytwarzanych w oparciu o receptury opracowane 25 lat temu, wpisanych do katalogu produktów tradycyjnych i regionalnych Urzędu Marszałkowskiego oraz produkowanych pod ogólnopolskimi znanymi markami, w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Oprócz wyżej wymienionych wyrobów kontrolą jakości handlowej objęto: wyroby podrobowe i blokowe, wędzonki wysokowydajne oraz kiełbasy homogenizowane, drobno, średnio i grubo rozdrobnione. Wśród tych wyrobów również uwzględniono te posiadające wyróżnienia.

Źle oznakowane wędliny
Najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania, tj. 34,8% wszystkich skontrolowanych partii przetworów z mięsa czerwonego w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych.

A gdzie wykaz składników?
Wyroby mięsne kwestionowano, m. in. z uwagi na nieprawidłowo podany wykaz składników użytych do produkcji, w tym nieuwzględnienie wszystkich surowców wykorzystanych do przygotowania produktu (np. alergenów i soli) oraz nieprecyzyjną nazwę wyrobu gotowego, tj. brakowało rodzaju wędliny, np. kiełbas oraz procesu technologicznego, np. parzenie.

A niby najlepsze
W grupie wyrobów zaliczanych do klasy Premium, tj. wędzonkach, kiełbasach suszonych i podsuszanych zakwestionowano prawidłowść oznakowania 30,1% partii tego rodzaju asortmentu. W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 17,9% wszystkich partii przetworów z mięsa czerwonego.

Niepokojące wnioski
Wyniki przeprowadzonej kontroli dowodzą, że niepokojącym faktem jest wysoki procent partii nieprawidłowo oznakowanych. Także w grupie wyrobów zaliczanych do klasy Premium odsetek partii, w których zakwestionowano prawidłowść oznakowania, był znaczący.

Oznakowanie jest elementem, który pozwala konsumentom na zweryfikowanie produktu oraz dostarcza informacji o produkcie.

Na przestrzeni czterech lat udział wszystkich partii nieprawidłowo oznakowanych utrzymuje się na podobnym poziomie, tj. od 32,9% w 2010 r. do 41,0% w 2008 r.

 


Źródło: ijhar-s.gov.pl Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (październik 2011 

Skomentuj

Upewnij się że wpisałeś (*) wymagane informacje we wskazanym miejscu.\nPodstawowy kod HTML jest dozwolony.